Herbata konopna okrzyknięta została jednym z najzdrowszych naparów na świecie. Ile w tym prawdy?
Do produkcji herbaty wykorzystuje się całość rośliny tj. ususzone kwiatostany oraz liście konopi siewnych. Zaletą konopi jest ich odporność jako rośliny, co powoduje, że nie wymagają one zwykle w procesie uprawy nawożenia, czy oprysków. Daje to gwarancję, że herbata konopna, którą kupimy będzie czysta i wolna od chemicznych substancji. Ale to zawsze warto jeszcze sprawdzić przy zakupie czytając etykietę i upewniając się skąd pochodzi zebrany susz.
Herbatę parzy się tak samo, jak herbatę zieloną. Wystarczy jedną lub dwie łyżeczki gotowego produktu zalać gorącą (ale nie wrzącą) wodą i parzyć 5-7 minut. Herbata smakuje delikatnie i przyjemnie. Co ciekawe, niektóre źródła zalecają aby do herbaty dodać odrobinę tłuszczu roślinnego (np. tłustego mleka, mleka kokosowego, masła, oliwy) aby zwiększyć przyswajalność zawartych w niej dobroci.
Herbata konopna wykazuje szereg korzyści zdrowotnych w codziennym stosowaniu. Doceniona została przez konsumentów dzięki bogatej zawartości kannabinoidu CBD, przeciwutleniaczy (które nas odmładzają i poprawiają stan skóry i włosów), witamin z grupy B oraz E, a także minerałów: magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i sodu. Za sprawą przeciwutleniaczy, bioflawonoidów herbata ma właściwości, które można określić jako odmładzające. Związek CBD w niej zawarty działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Picie naparu wspiera profilaktykę przeziębień zwłaszcza w sezonie wirusowych infekcji. Doskonale sprawdza się jako remedium dla wielu problemów zdrowotnych. Regularne picie naparu pomaga lepiej spać (filiżanka herbaty na dwie godziny przed położeniem się), zmniejsza migreny i napięcie nerwowe, wzmacnia układ oddechowy. Przyspiesza regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym – polecana jest więc osobom aktywnym. Wzmacnia ogólną odporność organizmu. Skutecznie łagodzi dolegliwości zespołu jelita drażliwego. Wykazuje także dobroczynny wpływ na serce w chorobie wieńcowej i miażdżycy. Pomocna jest także w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.
Z zalet picia herbat konopnych korzystają osoby cierpiące na obniżone samopoczucie, napady leku, czy depresję, także cierpiący na padaczkę lekooporną, pacjenci onkologiczni, czy osoby starsze z początkiem choroby Alzheimera.
Zaleca się pić herbatę na czczo z rana, dla lepszej przyswajalności kannabinoidów. Aktywne składniki rośliny są wchłaniane w przewodzie pokarmowym, następnie metabolizowane w wątrobie. Herbata zaczyna “działać” średnio godzinę, dwie od spożycia. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku kawy, czy zielonej herbaty. Efekt utrzymuje się od 4 do 8 godzin.
Herbata z konopi nie ma właściwości uzależniających. Należy pamiętać, że odmiany, z których przygotowuje się herbatę, nie zawierają THC, dlatego można pić je bezpiecznie bez obaw, że przyczynią się do halucynacji czy innych efektów psychosomatycznych. Herbatę konopną można mieszać z innymi ziołami.
Więcej o konopiach przeczytasz w artykule Jak odnaleźć się wśród konopi?