Większość z tych osób, które są nosicielami grzyba cierpi na tzw. kandydozę, inaczej zwaną grzybicę Candidia. Grzybica organizmu stała się powszechna wraz z rozwojem cywilizacji, napływu przetworzonej żywności, oderwania człowieka od naturalnego sposobu życia. Dodatkowo stres, skażona woda, smog elektromagnetyczny, brak ruchu i skażona chemicznie żywność nasiliły rozwój zjawiska jakim jest zagrzybienie organizmu.
Candida ablicans (bielnik biały) to jedna z odmian drożdżaków. Drobnoustrój ten rozmnaża się podobnie drożdże przez pączkowanie. Odżywia się w organizmie człowieka glukozą i aminokwasami, zawłaszczając także składniki odżywcze i tlen. Grzyb ten ma silnie niszczycielski wpływ na jelita i cały przewód pokarmowy: zabiera przestrzeń, uszkadza błonę śluzową, niszczy kosmki jelitowe, pozwala na przenikanie alergenów pokarmowych i metali ciężkich do krwioobiegu. Grzybnia rozprzestrzenia się po całym ciele wędrując wzdłuż błon śluzowych.
Candidia w zdrowym organizmie zajmuje jedynie 2 % flory bakteryjnej. Zdrowy i silny organizm o zrównoważonym układzie bakteryjnym nie pozwali na jego ekspansję. Jednakże w sytuacji patologicznej drożdże rozmnażają się i osiągają 60 – 70% zajętości flory jelitowej uwalniając przy tym olbrzymią ilość toksyn tzw. neurotoskyn, które negatywnie działają na układ nerwowy i mózg oraz pracę tarczycy. Uszkodzeniu ulega także system odpornościowy otwierając drzwi infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Aktywny rozrost grzybni odpowiada także za alergie oraz choroby skóry. Warto wiedzieć, że komórki grzyba są doskonałym pożywieniem bakterii z grupy paciorkowców i gronkowców. W efekcie czego candidia odpowiada za wiele zmian chorobowych w układzie pokarmowym, oddechowym, moczowo-płciowym i narządów wewnętrznych.
Lista problemów i schorzeń jakie powoduje toczący organizm grzyb jest obszerna. Do najpopularniejszych zalicza się:
65 procent populacji w krajach rozwiniętych cierpi na rozrost grzyba Candidia w organizmie. Choć objawy są różnorodne i łączone z innymi schorzeniami, warto zapamiętać, że drożdżaki żywią się tym, co sami im codziennie serwujemy: cukrem, białą mąką, glutenem, martwym jedzeniem z kuchenek mikrofalowych, słodyczami, napojami gazowanymi, alkoholem sztucznie pasteryzowanym. Niestety niekontrolowany rozwój drożdżaków prowadzi do wielu chorób, wyniszczając naturalną odporność organizmu. Antybiotyki, leki sterydowe, tabletki przeciwbólowe tylko pogłębiają problem.
Walka z grzybicą jest długotrwała, ale prosta i skuteczna. Warto ją podjąć już przy podejrzeniu grzybicy, zanim choroba zostanie zdiagnozowana. Droga do sukcesu, czyli odgrzybienia organizmu prowadzi poprzez zdrową dietę i odstawienie produktów, które karmią grzyba w organizmie. Pierwsze trzy tygodnie to dieta ściśle restrykcyjna obejmująca ograniczoną ilość produktów. Kolejne tygodnie pozwalają włączyć do diety o dodatkowe produkty jak owoce jagodowe, cytrusy, kaszę gryczaną… I tak, aż do całkowitej zmiany nawyków żywieniowych, która trwale zmieni jakość naszego życia na lepsze.
Należy odstawić wszystko to, co białe czyli cukier, makaron, ryż, mleko (za wyjątkiem fermentowanych mlecznych produktów) oraz produkty z ich wykorzystaniem, w tym sery, ciasta, batoniki, chleb i bułki. Należy zrezygnować także z produktów, które są uznawane za zdrowe tj. miodu, gotowanych warzyw wysokoskrobiowych (np. ziemniaki, buraki). Należy odstawić wyroby z dodatkiem octu, wędliny z masowej produkcji, ryby w puszce, soję i kukurydzę, bardzo słodkie, owoce jak winogrona, margaryny i tłuszcze rafinowane jak oleje, margaryny oraz wszelkie napoje słodzone.
W miejsce w/w produktów codziennie jedz produkty naturalne, najlepiej takie, które nie mają etykiet wcale, lub mają ale rozumiesz ich treść:
Razem z dietą warto włączyć odpowiednią suplementację. Lista suplementów, które candidia zdecydowanie nie lubi to kwasy omega-3, wiesiołek, witamina D3+K, probiotyki, olej arganowy, wyciąg z pestek grejpfruta, czosnek, propolis oraz olejek konopny CBD. Olejek sprofilowany pod kątem walki z candidią będzie tu najlepszym wyborem.
CANDIDA REGULAR olejek CBD + mix ziół to staranie przygotowana mieszanka olejku CBD z naturalnymi ekstraktami z roślin o działaniu antypasożytniczym i odgrzybiającym. Zalecany do kuracji przeciwgrzybicznej oraz oczyszczającej organizm z patogenów. Regularnie stosowany wspiera naturalną florę w układzie pokarmowym, obniża łaknienie oraz zapotrzebowanie na cukier. Preparat oprócz działania przeciwgrzybicznego, skutecznie zwalcza infekcje wirusowe i bakteryjne. Pomocny w dolegliwościach trawiennych. Ogranicza wzdęcia po nadmiernym posiłku. Skład:
Zawiera pełne spektrum kannabinoidów (CBD, CBDA, CBDV, CBG, CBC, CBN, CBGA, THCA, THCV, THC< 0,2%). Naturalnie występujące terpeny, flawonoidy fenole, kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 i Omega-9.
Warto podjąć wysiłek i raz na zawsze wyuczyć w sobie zdrowe nawyki żywieniowe i żyć korzystając z naturalnych metod, które w tej walce okazują się najskuteczniejsze. Odcinając się od produktów niezdrowych, pełnych cukrów, złych tłuszczów, naładowanych chemią odcinamy raz na zawsze pokarm drożdżakom w naszym organizmie. Nagrodą jest diametralna poprawa samopoczucia, przywrócenie jakości życia i odzyskanie utraconej energii. Ponadto cofnięcie biologicznego zegara nawet o 10 lat. Warto.
Bibliografia: „Każdy kęs ma znaczenie” Grażyny Pająk.